Tri vrste psihoterapije Ili, vodič kroz maglu postistinske psihoterapije

Piše: Zvonko Džokić

 

Magla, magla, svuda oko nas…

Postistinu (laž) i fake news (obmane) su u kormilo javne svesti „uterali“ kao kriterijum istine globalni i lokalni moćnici u pokušaju, koji traje, da zavladaju svim bitnim resursima, odnosno materijalnim i nematerijalnim vrednostima (čitaj ljudskim – duševnim, duhovnim, moralnim itd.) na planeti Zemlji. Na uočljivom putu su da to i učine, kao što je sve jasnije još i to da će na tom istom putu, ako ovako nastave, da unište sve ne samo ljudske nego i prirodne datosti nadajući se, u svom ludilu svemoći i paranoičnog mesijanstva, da će biti jači od kosmičkih zakona, odnosno od osnovnih zakona fizike. Pošto je to objektivno nemoguće, a moguće je samo u njihovom, u početku graničnom a sada psihotičnom i već izrazito satanističkom svetu postistina, jasno je i to kako će se sve ovo katastrofalno završiti po prirodu i društvo ukoliko se nastavi ovakvim duboko deluzivnim tokom.

Nada u magli

Elem, dok ima još neke nade, vredi li se boriti i pokušati laž i ludilo pobediti a bitku preokrenuti na stranu istine, zdravog razuma i lepote normalnog života? Teško pitanje, zar ne?!  Znam…

Većini vas koji sada ovo čitate takav stav najverovatnije izgleda poprilično smešno, patetično ili besmisleno. On nije „in“ ili „cool“, već izgleda i zvuči staromodno, ofucano, luzerski… Stoga vama takvima hladno preporučujem da se okrenete ponovo sebi (…kuc, kuc… Ko je to?!) i brže bolje se vratite i utonete u postojeći svet koji podržavate, odnosno maglu oko vas. Da vas još, usput ne daj bože i to, ne bi prepoznali opaki čuvari magle u zimskom periodu ljudske svesti!? Zlu ne trebalo…

Magla u psihoterapiji

Postistine (laži) i fake news (obmane), plasirane i zastupane kao istine od strane slugerijanskih plaćenika – političara, javnih ličnosti,neprosvećene mase i medija, bile su i ostale sredstva vladalaca iz senke za ostvarivanje svoje nadmoći nad ostalima u postojećem svetu. Međutim, inaugurišući legalnost lažnih i izmišljenih vrednosti, kao i njihovim daljim pozicioniranjem u svim porama insituciunalnog, sistemskog establišmenta i društvene svesti, usput su razorili objektivne vrednosti i kriterijume u skoro svim važnim oblastima ljudske civilizacije, rušeći ili zloupotrbljavajući sva bitna dostignuća na poljima nauke, kulture i obrazovanja. A to su, da podsetim, najvažniji stubovi ljudske civilizacije! Stvaranjem toksične magle ispunjene neistinama i zabludama, otvorili su vrata neznanju, neozbiljnosti, neodgovornosti i divljaštvu u tim oblastima.

Poslednjih dvadesetak godina takav tip magle stvoren je i u oblasti psihoterapije. Ishod toga je da u sadašnjem trenutku svako ko to poželi, bez ikakve selekcije, može da postane psihoterapeut. Potrebno je budući psihoterapeut samo da plati neki kursić, nezavisno da li dolazi iz oblasti medicine, psihologije, pedagogije, socijalnog rada, sociologije, filosofije, ekonomije, prava, bioloških nauka, lingvistike, umetnosti, pozorišta, frizeraja, srednje škole, da li je izbačen iz škole, da li ima teži psihički poremećaj itd.

Čak što više, uvideći otvoreni prtostor u svetu necenzurisanih laži i obmana, moderni postistinski čovek se još bolje snalazi. Već mu ni kursić nije potreban, on može i sam sebe da nazove psihoterapeutom, isceljiteljem, guruom, motivatorom, nadarenkom, rođenim genijem itd.! Može sebi lako da dozvoli da štampa sopstvene (nenaučne) knjige i promoviše se na raznorazne načine, iako je bez ikakvog stručnog znanja ili iskustva, čak i u adolescentnom periodu! Samo da ima para ili neko drugi – tata, mama ili navučeni sponzor, da plati… Svet laži i obmana u kome živimo, ta gusta magla satkana od postistina, fake newsa i lakih para, je već stvorio tešku maglu i u svetu psihoterapije.

S druge strane, tako sve to lepo izgleda posmatrajući onako, postmodernistički! Pa, savršeno konceptualno deluje sadašnja psihoterapija! Plus još i dalje od toga, već i nadkonceptualno, posthumano. Samo tako…!

Svetionici

Ukoliko uključimo prava svetla i postavimo svetionike na potrebnim mestima u gusto zamagljenom svetu psihoterapije, sagledaćemo poprilično jasno da u ovakvom fenomenološkom haosu možemo vrlo brzo da sortiramo sadašnje nepregledne nizove psihoterapijskih „modaliteta“ u tri vida, koji se međusobno i te kako bitno razlikuju. Tako, oduvavši postistinsku maglu koja pravi konfuziju shvatanja šta se zbiva u današnjoj psihoterapiji, možemo da razgraničimo tri vrste psihoterapije:

 • Kliničku
 • Nekliničku
 • Divlju

Tekst koji sledi jasno ih definiše, svaku pojedinačno, i pravi je putokaz zaintersovanim pojednicima – nezavisno da li su potencijalni ili postojeći klijenti psihoterapije, sadašnji ili budući edukanti, sertifikovani ili nesertifikovani terapeuti, roditelji, „publicisti“, „analitičari“, dokoličari, radoznalci, potencijalni genijalci ili dr.

Ovim ujedno precizno razgraničavamo i postojeće psihoterapeute na: kliničke, nekliničke i divlje.

Tri vrste psihoterapije

 1. Klinička psihoterapija
 • Cilj:

Isceljenje, poboljšanje psihičkog stanja, unapređenje psihofizičkog zdravlja, razrešenje patogenih intrapsihičkih koflikata i kompleksa, otklanjanje prepreka u ličnom razvoju, jačanje ego-funkcija, unapređenje socijalnih funkcija, edukacija, širenje svesti

 • Metodologija:

Naučno provereni pristupi bazirani na saznanjima iz opšte medicine, kliničke psihologije, neurologije, psihijatrije, nauke o stresu, kliničke psihoanalize, neurobihevioralnih nauka, dubinske psihologije i sociodinamike

 • Kadar:

Psihoterapeuti koji su ujedno specijalisti neuropsihijatrije, psihijatrije i kliničke psihologije i imaju bitno kliničko iskustvo iz tih oblasti.

 • Napomena

Jedino specijalisti neuropsihijatrije, psihijatrije i kliničke psihologije su osposobljeni i kvalifikovani, a i pravno ovlašćeni da postavljaju dijagnoze i procenjuju težinu psihičkih poremećaja. Oni su ujedno jedini nadležni i da pravilno procene terapeutske mogućnosti i predlože adekvatni tretman u ovoj sferi! Svi ostali nisu! Iako je to uzelo zamaha u postistinskoj psihoterapiji.

 1. Neklinička psihoterapija
 • Cilj:

Edukacija, lični razvoj, razvoj socijalnih funkcija, unapređenje komunikacijskih veština, širenje svesti

 • Metodologija:

Skup raznorodnih psihosocijalnih pristupa – kombinacija saznanja iz opšte psihologije, sociologije, filosofije, pedagogije, umetnosti i ličnih iskustava – različiti teoretski koncepti sa primenom površnih psihoterapeutskih tehnika (savetovanje, sugestije, podrška, racionalizacije, intelektualizacije, učenje, vežbanje uloga i sl.)

 • Kadar:

Lekari, psiholozi, pedagozi, defektolozi, socijalni radnici i drugi koji nemaju specijalističko kliničko obrazovanje iz oblasti neuropsihijatrije, psihjatrije i kliničke psihologije.

 • Napomena

NISU OVLAŠĆENI DA POSTAVLJAJU DIJAGNOZU, NITI SU OSPOSOBLJENI DA PROCENE TIP I NIVO PRISUTNE PSIHOPATOLOGIJE, KAO I DA PREDLOŽE ADEKVATNI TRETMAN KLINIČKIH POREMEĆAJA (iako se i pored toga sami nude i stalno provlače po medijima, koji ih neodgovorno pozivaju da se o tome izjašnjavaju)!!

 1. Divlja psihoterapija
 • Osnova

Nenaučni modeli stvoreni od strane laika

 • Cilj:

Potčinjavanje korisnika verovanju u smišljeno konstruisane fantastične priče i vizije, vrbovanje, vezivanje, iskorištavanje, iznuda i kontrolisanje

 • Metodologija:

Ubeđivanje i zavođenje na omnipotentnoj osnovi putem snažne sugestije, magijskih i mističnih rituala, okultističkih obreda, uvođenja u stanje transa, informativnih manipulacija, molitvi, mantri, egzorcizma, uslovljavanja, proganjanja i (sve češće) zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

 • Kadar

Samozvani ili od nekoga medijski inaugurisani mentalni isceljitelji, gurui, prosvetitelji, motivatori, proroci, mistici, vudu čarobnjaci, šamani, vidovnjaci, vračevi, duhovne vođe, magovi, religiozne i pseudoreligiozne zajednice, sektaške grupe i sl.

 • Napomena

Najveće zloupotrebe, materijalne i nematerijalne štete nastaju u ovoj oblasti. Nažalost, stanovništvo vremenom postaje sve manje (ili pogrešno) obrazovano i pravilno informisano o ovoj pojavi. Usput, većina potencijalnih korisnika sve više teži regresu i okultizmu u potrazi za “magijom”, odnosno svemoćnim – instant metodama pomoći I samopomoći. To je i najveći “uspeh” postistine nakon njenog ulaska u svet psihoterapije i javnog mentalnog zdravlja!!

Zaključak

Ukoliko se isprati ovakva podela i usvoji predznanje u odnosu na sva tri pravca, nestaće magla u svetu psihoterapije. U isto vreme, klijentima će se smanjiti rizik oštećenja i povećati procenat uspeha u rešavanju njihovih problema i u unapređenju ličnog razvoja. A, u odnosu na društvo i zaštitu mentalnog zdravlja situacija će početi da se vraća na zdrave osnove.

Šta više tražiti od ovoga?

Nagradna pitanja za kraj

Ali, kome to treba? I…, kome to smeta?

Ipak?

Magla, magla, e pa šta…!?

www.zvonkodzokic.com

www.um.org.rs

One thought on “Tri vrste psihoterapije Ili, vodič kroz maglu postistinske psihoterapije

 1. Изузетно прецизно изнета класификација на којој би могли да позавиде и методолози. Ипак, сматрам да је највећа вредност овог изузетног текста његова употребна вредност. Толико је рационално написан да се напросто уочава јасна мисао аутора. Због своје ситнетизованости и класификације текст се сам предлаже законодавцима за правно регулисање наведене материје, иако сумњам да је аутор имао такве намере.
  Паметно је утрошено време које је потребно за читање овог чланка.

  Sviđa se 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s