Regulisanje stresa – osnovna skica

Piše: Zvonko Džokić

 

Uvodna napomena

Jedna od najvažnijih veština koju treba savremeni čovek da usvoji je – veština regulisanja stresa! Upravljanje stresom predstavlja i predstavljaće kamen temeljac opstanka i uspeha radnog i odgovornog čoveka u 21. veku.

Kratki tekst koji sledi je samo jedna, ali istovremeno i veoma važna, skica za usvajanje osnovnih pravila tačnog prepoznavanja i efikasnog regulisanja stresa.  Nje se uvek treba držati detaljno i precizno, ukoliko se želi uspostaviti pravilan i celovit pristup regulisanju stresa.

O moći i nemoći postojećih praktičnih modela antistres pristupa, kao i programa stres menadžmenta, bilo je već nešto rečeno u prethodnim, a biće više govora i u budućim tekstovima.

Procedura

Uspešno regulisanje stresa i stresnog poremećaja se uglavnom zasniva na pažljivom praćenju sledećih koraka, kao i preciznom izvršavanju specifičnih postupaka koje zahtevaju bitne pozicije sadržane u njima:

 • Prepoznavanje stresnog poremećaja
 • Zauzimanje aktivnog stava
 • Regulisanje neadekvatnih emocionalnih reakcija
 • Regulisanje negativnih misaonih sadržaja
 • Regulisanje traumatskih memorija
 • Regulisanje poremećenih telesnih reakcija i funkcija
 • Regulisanje ponašanja
 • Usvajanje tehnike efikasne psihomotorne relaksacije
 • Usvajanje tehnike ciljane vizuelizacije
 • Regulisanje ishrane
 • Regulisanje odmora
 • Fizičke vežbe
 • Organizacija vremena
 • Obezbeđivanje socijalne podrške

Fleksibilnost

Svaka stresna konstelacija i dublja struktura stresnog poremećaja je uvek različita, autentična i jedinstvena u odnosu na konkretnu ličnost, njeno okruženje i vreme. Praktični pristup regulaciji stresa se uvek prilagođava takvoj jedinstvenoj datosti!

Uputstvo za upotrebu

Ukoliko ličnost koja je pod stresom ne uspeva samostalno da prevaziđe stresni poremećaj (ne)praćenjem ovih koraka i (ne)preduzetim postupcima, nužno je da se obrati stručnjaku za stres menadžment. Naravno, onom pravom koji vlada velikim iskustvom, teoretskim znanjem i proverenim modelima u tretmanu stresnih poremećaja!

A, to je danas najteže, u postojećem i već grotesknom galimatijasu sveprisutnih svakojakih šarlatana – „isceljitelja“, gurua, samozvanih stručnjaka i sl. Onih, trenutno bezbrojnih, koji bez kontrole, srama i odgovornosti (jer ih nemaju) slobodno svakodnevno defiliraju po programski i naučno već zapuštenim i u mnogo čemu poremećenim medijima i javnim govornicama. Istovremeno masa neprosvećenih i neukih ljudi, što je i najveći procenat populacije u odnosu na istinska znanja o pravilnom pristupu regulaciji stresa, je već naučena da se „lepi“ na takve „fastfud“, „soulfud“ i magijske rol modele…

Napomena

Dugotrajno prisustvo neregulisanog stresnog poremećaja u organizmu dovodi do produbljivanja neravnoteže na svim nivoima psiho-neuro-endokrino-imunološke osovine. Time neizbežno vodi ka ugrožavanju zdravlja, profesionalne i lične funkcionalnosti, kao i celokupnog opstanka ličnosti koja je pod stresom.

Svaka negacija ovakve realnosti najskuplje košta, uništenim zdravljem i upropašćenim životom! Ovo pravilo treba uvek imati na umu.

Naravoučenije za „pametne“

Informiši se na vreme.

Trudi se da redovno proveravaš nivo stresa u svom organizmu.

I, konačno, nauči kako da izabereš adekvatne tehnike i programe čišćenja stresa i održavanja organizma.

Ukoliko to ne znaš, potraži pomoć kod pravog stručnjaka, dok je vreme… Jer, vreme organizmu koji je pod stresom ubrzano ističe!

Za one druge – savremene postmoderniste“

Ma, „Keep cool!“. Uživaj bratee…

 

www.zvonkodzokic.com

http://www.um.org.rs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s