Legenda o Globalnom Selu

Piše: Zvonko Džokić

 

Legenda o Globalnom Selu

„Negde i nekad postojalo je jedno selo. Zvali su ga Globalno.

Polovina stanovnika tog sela bile su Neznalice, a druga polovina Sveznalice. Istini za volju, bilo je i nekolicine onih trećih, neshvaćenih i čudnih za stanovnike tog sela. To su bili Znalci – pojedinci koji su posedovali istinsko znanje.

Selo se nekako razvijalo pod upravom Sveznalica – Moćnika, sve do trenutka kad se pojavila nova i neobična bolest. Ona je najpre nastupila nevidljivo i tiho zahvatala stanovnike sela. Zatim se nepoznata bolest proširila na većinu stanovnika tog sela. Sve više ljudi iz Globalnog Sela dobijalo je tešku blest, postajalo defektno ili umiralo zbog nje.

Stanovnici sela nisu znali od čega stradaju i umiru. Prihvatali su to kao neku prirodnu pojavu, sve dok bolest nije postala prava epidemija.

Znalci su prepoznali bolest još u samom početku, predviđali njen razvoj i predlagali metode isceljenja. Međutim, to nije bilo prihvaćeno od strane Moćnika, one grupe Sveznalica koje su vladale selom. Smetalo im je, kao i uvek i oko svega, mišljenje i pamet drugih, a ponajviše ono koje dolazi od strane pravih Znalaca. To bi im ugrozilo ukazano poverenje stanovnika Gobalnog Sela, izazvalo sumnju u njihovo znanje, a time ugrozilo i uspostavljenu moć nad njima!

Zato su vladaoci sela u početku ćutali o bolesti ili davali izmenjena značenja i tumačenja stanovnicima Globalnog Sela. U tome su im pomagali i njihovi plaćenici – specijalisti tumačenja, takozvani Čuvari Znanja. Ovi potonji su imali zadatak da izvrću istinu i prikažu stvari onakvim kakve su bile potrebne Moćnim Sveznalicama.

Onda su se neki od Sveznalica, od onih zvanih Profiteri, dosetili da je sve to odličan povod za novu zaradu. Počeli su ubrzano da stvaraju i nude obolelim stanovnicima svakojake lekove, metode i isceljiteljske rituale. Brzo su se bogatili na svemu tome! I to je trajalo dugo, dugo…

Stanovnici Globalnog Sela su u međuvremenu sve više oboljevali, bivali oštećeni ili umirali, iako su skupo plaćali proizvode Sveznalica – Profitera.

Za sve to vreme Čuvari Znanja usmeravali su svojim tumačenjima obolele ka Sveznalicama – Profiterima, jer je deo zarade od „lečenja“ išao baš kod njih, kao i u kasu Sveznalica Moćnika koji su podržavali Profitere, a ne ka istinskim Znalcima. Od ovih potonjih oni nisu mogli ništa da zarade, uz to pored njih bi svi oni potpuno izgubili svoju stečenu moć i bogatstvo.

Glavna pravila koja su vladala u Globalnom Selu bila su: “Budi bogat i moćan“ i „Budi iznad drugih“. Bila su dozvoljena sva sredstva za njihovo ostvarenje, kao i metode obmana – prikazivanja delimičnih ili izmišljenih istina! Tako, ugroženo zdravlje stanovnika Globalnog Sela ostalo je manje važno u odnosu na bolest, jer je velika zarada dolazila od prodaje proizvoda i programa koji su nepotpuno ili lažno pomagali u izlečenju ove opake, nejasne i nepredvidive bolesti!

Globalno Selo se u međuvremenu ispunilo invalidima, koji su ostali oštećeni od bolesti. Umanjio se i broj stanovnika, mnogo ih je umiralo od strašne bolesti. Razvilo se i puno novih stanovnika – Mutanata.

Međutim, i pored svega toga, Sveznalice i Čuvari Znanja i dalje nisu dopuštali Znalcima da reše ovaj problem. Držali su ih uglavnom izolovanim, a tamo gde to nisu mogli poništavali su izmišljenim činjenicama njihovo znanje pred stanovnicima Globalnog Sela. Moć je trebala da ostane u njihovom posedu, po svaku cenu!

Dalje se sve odvijalo na isti način, do potpunog nestanka zdravlja u Globalnom Selu. Onda je i Duh Sveznalica konačno mogao da napusti teritoriju Globalnog Sela.“

– Kraj legende –

Naravoučenije

Ima ih više, za svakog po neko. Vi probajte da pronađete svoje, po sopstvenom nahođenju. Naravno, samo ukoliko vas ne mrzi da promišljate, što je jako moderno…

A, o „Sindromu pregorevanja“…?

U nekom od sledećih tekstova, ukoliko ste u potrazi za znanjem…

A, do tada…?

Produžite da uživate, ako možete, u sveobuhvatnom rijalitiju i klimatskim promenama u Globalnom Selu…

www.zvonkodzokic.com

http://www.um.org.rs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s